“Lidl Latvija” birojs sertificēts kā pirmais “Zaļais birojs” nozarē

“Lidl Latvija” ir pirmais mazumtirdzniecības uzņēmums Latvijā, kas izpildījis Pasaules dabas fonda (WWF) programmas “Zaļais birojs” prasības. Saņemtais “Zaļā biroja” sertifikāts apliecina uzņēmuma aktīvo iesaisti savas ekoloģiskās pēdas nospieduma mazināšanā.

03.02.2021 | Rīga

WWF "Zaļā biroja" logo

“Zaļais birojs” ir Pasaules Dabas Fonda (WWF) programma, kas izveidota ar mērķi palīdzēt birojiem ieviest efektīvus un konkrētus pasākumus, lai mazinātu to ietekmi uz vidi. Šo starptautisko sertifikātu “Lidl Latvija” saņēma pēc visaptverošas biroja pārbaudes, kurā atzinīgi novērtēta mazumtirdzniecības uzņēmuma apņemšanās veiksmīgi īstenot ilgtspējīgus risinājumus. “Zaļā biroja” sertifikācija arī apliecina to, ka “Lidl Latvija” turpinās atbalstīt “zaļos” projektus un iesaistīties praktiskā vides pārvaldības sistēmā.

“Lidl Latvija” Korporatīvās sociālās atbildības departamenta vadītāja Kristīne Doroško stāsta, ka uzņēmumā tika veikts īpašs audits, lai apzinātu nozīmīgākos ietekmes uz vidi rādītājus, piemēram, ūdens un elektroenerģijas patēriņu, izlietotā papīra apjomu, darbinieku paradumus u.c.: “Viens no “Lidl”  galvenajiem mērķiem ir mazināt ietekmi uz klimata pārmaiņām, bioloģiskās daudzveidības samazināšanos un veicināt ilgtspējīgu dzīvesveidu gan biroja darbinieku vidū, gan ārpus tā. Pasaules dabas fonda sertifikāts iedrošina un motivē mūs pilnveidoties un ieviest  zaļās domāšanas un rīcības praksi uzņēmumā. Tikai mainot savus paradumus un rīkojoties atbildīgi, mēs kopā varam mazināt savu ekoloģiskās pēdas nospiedumu. Tāpēc arī es izvēlos pa Rīgu pārvietoties ar velo!”

Par saņemto sertifikātu atzinību pauž arī Pasaules Dabas Fonda direktors Jānis Rozītis: “Daba ir neaizsargāta, un mēs nevaram ignorēt faktu, ka esam pilnībā atkarīgi no tās. Uzņēmumiem ir dažādas iespējas saprātīga dabas resursu patēriņa veicināšanā un labāka apkārtējās vides stāvokļa veidošanā. Mums ir patiess prieks, ka viens no vadošajiem mazumtirdzniecības nozares spēlētājiem uzskata par savu pienākumu mazināt ietekmi uz vidi gan uzņēmuma praktiskā darbībā, gan plašāk - aicinot sabiedrību mainīt savus paradumus, kopā veidojot labāku dzīves telpu.”

Jau sava Rīgas loģistikas centra plānošanas un būvniecības laikā, “Lidl Latvija” pievērsa uzmanību ilgtspējai, ieviešot starptautiskā “EDGE” būvniecības sertifikāta prasības - tika ievēroti videi draudzīgi būvniecības standarti, izmantoti ilgtspējīgi būvmateriāli un ievesta virkne inovāciju. Loģistikas centra darbību raksturo energoefektīvi risinājumi - LED apgaismojums, siltuma atgūšana no saldētavās izmantotā gaisa u.c. risinājumi, kas ir būtiski priekšnosacījumi, lai ēkā varētu ieviest “Zaļā biroja” sertifikāciju.

Par “Zaļo biroju”

2002. gadā Somijā izveidotais “Zaļais birojs” ir vides programma birojiem, kas 2019.gadā ieguvusi jaunu veidolu un palīdz uzņēmumiem, valsts sektoram un nevalstiskajām organizācijām uzlabot ne tikai vides apziņu, bet arī samazināt ekoloģiskās pēdas nospiedumu, siltumnīcefekta gāzu emisijas un izmaksas, piemēram, par elektroenerģiju, siltumapgādi un atkritumu apjoma patēriņu. Patlaban “Zaļā biroja” programma apvieno gandrīz 200 uzņēmumus un organizācijas, kas atrodas 5 valstīs. Vairāk: https://lv-pdf.panda.org/tu_vari_palidzet_pasaules_dabas_fonds/zalais_birojs/

Par “EDGE”

“EDGE” ir Pasaules Bankas grupas sastāvā esošās Starptautiskās finanšu korporācijas izstrādāts sertifikāts. Lai to iegūtu, “EDGE” sertificētai ēkai jābūt vismaz par 20% efektīvākai salīdzinājumā ar standarta ēku šādos parametros: enerģijas un ūdens patēriņā, izmantotās enerģijas materiālu ražošanā,  transportēšanā un būvniecībā. Vairāk: https://edge.gbci.org/

Mazumtirdzniecības uzņēmums “Lidl”, kā daļa no Nekarzulmā (Vācijā) bāzētās “Schwarz Group”, ir viens no vadošajiem pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumiem Vācijā un Eiropā. “Schwarz Group” apgrozījums 2019. finanšu gadā sasniedza 113,3 miljardus eiro. Nekarzulmā bāzētais “Lidl Stiftung” atbild par standartizēto darba procesu veidošanu un strukturēšanu.

Kā zemo cenu veikals, “Lidl” koncentrējas uz labākās cenas un kvalitātes attiecības nodrošināšanu saviem klientiem. 32 pasaules valstīs pašlaik strādā vairāk nekā 310 000 “Lidl” darbinieku. 29 valstīs atvērti vairāk nekā 11 200 “Lidl” veikali un 200 loģistikas centri. Saviem klientiem “Lidl” piedāvā augstākās kvalitātes svaigos produktus, gaļas izstrādājumus, maizes produktus un plašu mājsaimniecības preču klāstu par zemākajām iespējamajām cenām. Vienkāršība un sakārtoti darba procesi izpaužas "Lidl" ikdienas darbā veikalos, reģionālajos loģistikas centros un klientiem sniegtajos pakalpojumos. "Lidl" raksturīgs ikdienas darba dinamisms, spēks, kas ir šī darba rezultāts, un godīga savstarpējā sadarbība. "Lidl" uzņemas atbildību par cilvēkiem, sabiedrību un apkārtējo vidi. Ilgtspēja ir “Lidl” ikdienas darba kvalitātes solījuma rezultāts.

SIA “Lidl Latvija” tika izveidots 2018. gada februārī. Šobrīd uzņēmums fokusējas uz veikalu tīkla būvniecību Latvijā. Vairāk: Lidl.lv un LinkedIn.

Papildmateriāli