Gruntsūdeņu sanācijas projekts Sarkandaugavā palīdz samazināt CO2 izmešu daudzumu atmosfērā

Rīgas Sarkandaugavas apkaimē turpinās darbs pie gruntsūdeņu sanācijas projekta Duntes ielā 25, vietā, kur plānots celt jaunu “Lidl” veikalu. Sanācijas projektā pirmo reizi Latvijā tiek izmantota īpaša tehnoloģija – dziļi zemē tiek izveidotas piesārņoto gruntsūdens plūsmu bloķējošas un filtrējošas sienas. Tas nozīmē, ka piesārņojumu no vairāk nekā 52 000 tonnām augsnes var efektīvi likvidēt uz vietas, atsakoties no vajadzības to pārvietot, tā ļaujot ietaupīt vismaz 324 000 kilogramu CO2 izmešu nonākšanu atmosfērā. Šādu inovatīvu un videi draudzīgu tehnoloģiju Latvijā pirmo reizi īsteno speciālisti no Latvijas “VentEko” un Lielbritānijas “ATG Group”.

24.11.2021 | Riga

Duntes 25 objektā

Kamēr gar teritorijas dienvidu un rietumu robežām 8,5 metru dziļumā tiek veidota necaurlaidīga siena 128 metru garumā, teritorijas dienvidrietumu daļā, gar piesārņoto gruntsūdens plūsmas primāro ceļu, 52 metru garumā un 8,5 metru dziļumā tiek ierīkota caurlaidīga filtrējošā siena, kas veidota ar “ATG Group” īpašo grunts sajaukšanas metodi. “ATG Group” speciālistu izstrādātā metode izmanto reaģentus, kas pierādāmi spēj kavēt izšķīdušo metālu migrāciju un palīdzēs samazināt piesārņojuma koncentrāciju, kas sasniedz Sarkandaugavas kanālu.

Pēc “Lidl” pasūtījuma veiktā izpētē “VentEko” un Rīgas Tehniskās Universitātes speciālisti secināja, ka Duntes ielā 25, kas ir 150m x 90m liels laukums, gruntsūdens horizonta augšējā daļa ir piesārņota visā teritorijas platībā. Piesārņojums turpina ieskaloties gruntsūdenī un migrē uz Sarkandaugavas kanālu. Tā kā naftas ogļūdeņražu piesārņojumam šeit pakļauti gandrīz 28 900 kubikmetru grunts, tās izrakšana nebija praktiski iespējams risinājums, ņemot vērā piesārņojuma apmērus, kā arī piemērotu tālākas grunts utilizācijas vietu trūkumu Latvijā. Kā vispiemērotāko risinājumu speciālisti tādēļ ieteica risinājumu par filtrējošas barjeras sienas veidošanu.

Atzīmējot pozitīvos ieguvumus, ko nodrošina “Lidl” lēmums sekot “VentEko” un Rīgas Tehniskās universitātes speciālistu ierosinājumam par filtrējošas barjeras sienas izbūvi, “ATG Group” rīkotājdirektors Dr. Marks Makkinijs (Mark McKinney) uzsver ieguvumu Rīgas pilsētvidei, ko sniedz milzīgais CO2 izmešu ietaupījums: “Paturot prātā, ka šeit ir 28 900 kubikmetri piesārņotas grunts, lai to visu izraktu un pārvietotu, būtu jāizrok tāds daudzums grunts, kas piepildītu gandrīz 12 olimpiskā izmēra peldbaseinus. Šis grunts daudzums sver aptuveni 52 020 tonnas. Ja mēs to visu vēlētos izvest kaut vai tikai 15 km attālumā no Rīgas, mums būtu nepieciešami vismaz 3468 kravas automobiļu braucieni turp un atpakaļ, kas kopā veidotu 104 040 km. Tas nozīmētu, ka šī projekta ietvaros kravas automašīnām nāktos 2,5 reizes apbraukt apkārt pasaulei. Mēs arī zinām, ka, transportējot vienu tonnu grunts, rodas aptuveni 6,24 kg CO2 izmešu. Nepārvietojot šīs 52 000 tonnas, Rīgas gaisā neizmesto CO2 izmešu apjoms ir vismaz 324 000 kg. Tas atbilst vairāk nekā 190 lidmašīnu lidojumiem no Londonas uz Losandželosu.”

Dr. Makkinijs arī atzīmē, ka sienas urbšanas darbu laikā “ATG Group” speciālistiem ir nācies izrakt visdažādākos metāla lūžņus un citus lielizmēra atkritumus, kas šeit bezatbildīgi tika izgāzti iepriekšējās desmitgadēs.

Mikus Ķīsis, “Lidl Latvija” Nekustamo īpašumu departamenta vadītājs, uzsver: “Šis unikālais gruntsūdeņu sanācijas projekts ir tikai pirmais solis “Lidl” projektā par šī zemes gabala reģenerāciju un pārveidošanu. Visi Sarkandaugavas apkaimes iedzīvotāji būs ieguvēji no tīras un labiekārtotas teritorijas, kur “Lidl” veiks papildu investīcijas sava jaunā veikala apkārtnes infrastruktūras uzlabojumos un apstādījumos. Esam priecīgi, ka “Lidl” dos jaunu impulsu šīs apkaimes labiekārtošanai visu vietējo iedzīvotāju labā.”

“Lidl” ir pirmais uzņēmums, kas, izpildot Rīgas pašvaldības jaunās prasības, veic gruntsūdeņu sanācijas darbus gar Sarkandaugavas kanālu. Ilgtermiņā tas radīs ievērojamu ūdens un vides kvalitātes uzlabojumus šajā agrāk tik ļoti piesārņotajā rūpnieciskajā zonā.

Par "Lidl"

“Lidl”, kā daļa no Nekarzulmas pilsētā (Vācijā) bāzētās “Schwarz Group”, ir viens no lielākajiem pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumiem Vācijā un Eiropā. Ar vairāk nekā 12 200 veikaliem un 220 loģistikas centriem "Lidl" pašlaik strādā 31 valstī, kā arī ir pārstāvēts Āzijā, nodarbinot ap 376 000 cilvēku. 

SIA “Lidl Latvija” tika izveidots 2018. gada februārī un savu veikalu tīklu Latvijā atvēra 2021.gada 7. oktobrī. Šobrīd “Lidl Latvija” veikalu tīklā ir jau 30 veikali 13 Latvijas pilsētās.

Mediju kontaktiem

Korporatīvās Komunikācijas departaments
pr@lidl.lv

Kategorijas


Padalies tālāk

Skatīt vairāk