Way To Go

Way To Go

Way To Go - “Lidl" lieliskā "Fairtrade" šokolāde

Ilustrācija

“Lidl” konsekventi paplašina savu pašu zīmolu sortimentu ar ilgtspējīgiem produktiem un tagad ir sācis tirgot “Super Fairtrade” šokolādi “Way To Go”: šokolādei paredzētais kakao tiek iegūts ilgtspējīgā audzēšanā Ganā.

Jau kopš 2016. gada beigām visā pašu zīmolu sortimentā “Lidl” izmanto vienīgi kakao no sertificētiem audzētājiem. Piemēram, viss šokolādes tāfelīšu sortiments 100% apmērā ir sertificēts ar “Fairtrade”.

Tagad ar “Way To Go” šokolādi “Lidl” sper vēl vienu soli tālāk: kā pirmais zemo cenu veikals “Lidl” ar “Way To Go” iestājas par kakao audzētāju nepietiekamo ienākumu pieaugumu līdz iztiku garantējošām algām. No katras pārdotās “Way To Go” šokolādes kakao audzētāji gūst labumu no, izmantojot tālākizglītības programmu prēmiju principu. Tās efektīvi uzlabo iztiku garantējošus darba nosacījumus kakao audzēšanā, kā arī veicina vides aizsardzību.

Efektīvas piemaksas kakao audzētājiem

“Way To Go” ir ne tikai garšīga dažādu šķirņu šokolāde - piena, tumšā, ar jūras sāli un karamelēm, kā arī pekanriekstiem un kokosriekstiem. “Way To Go” īpašā iezīme ir prēmiju princips, kas ļauj jūtami uzlabot kakao audzētāju situāciju: “Lidl” šokolādei 100% apmērā iepērk ilgtspējīgu kakao no Ganas sīkzemnieku apvienības Kuapa Kokoo. Ar “Fairtrade” un “Lidl” prēmiju principu zemnieki gūst labumu no katras pārdotās šokolādes tāfelītes. Pirmkārt, zemnieki saņem “Fairtrade” naudas prēmiju, jo viņi ir apņēmušies audzēt kakao saskaņā ar “Fairtrade” programmas audzēšanas vadlīnijām. Otrkārt, arī “Lidl” sīkzemniekiem izmaksā fiksētu prēmiju – “Income Improvement Premium” – par katru pārdoto šokolādes tāfelīti.

Lai sasniegtu ilgtermiņa iedarbību, “Income Improvement Premium” tiek izmaksāta nevis skaidrā naudā, bet gan tiek sadalīta divām iniciatīvām. Sīkzemnieki tiek apmācīti ilgtspējīgi optimizēt savas audzēšanas un ražas novākšanas metodes. Viņi apgūst efektīvākas un saudzīgākas apsaimniekošanas formas kakao audzēšanā, piemēram, jaunas griešanas un smidzināšanas tehnoloģijas. Tas kakao audzētājiem ļauj ne tikai palielināt savu kakao peļņu un tādējādi uzlabot savu ienākumu situāciju, bet palīdz arī aizsargāt audzēšanas teritoriju vidi.

Turklāt lauksaimniekiem tiek palīdzēts audzēt arī citus augus un izejvielas rīsu, medus un ziepju ražošanai un apgūt saimniekošanas zināšanas. Tā viņi var gūt papildu ienākumus un kļūt neatkarīgāki no svārstīgajām izejvielu cenām. Pozitīvais blakusefekts uz vidi: daudzveidīgāka lauksaimniecība atslogo audzēšanas teritoriju augsnes un palielina bioloģisko daudzveidību.