Atklāta pirmā kukaiņu māja Cēsīs

Cēsīs, pie topošā "Lidl" veikala, atklāta īpaša kukaiņu māja – vieta, kur dabas daudzveidība satiekas ar cilvēku rūpēm par vidi. Lai gan veikala būvniecība vēl turpinās, kukaiņu māja jau sāk uzņemt savus iemītniekus pirms ziemas iestāšanās. Pirmās kukaiņu mājas iekārtošanas darbi tika uzticēti Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskolas skolēniem kopā ar “Lidl” pārstāvjiem.

21.10.2024 | Cēsis

Kukaiņu māja

Iekārtojot kukaiņu māju sava topošā veikala teritorijā Cēsīs, “Lidl” vēlas uzsvērt ilgtspējīgas pilsētvides nozīmi un dabas daudzveidības saglabāšanas nozīmi. Topošais veikals Cēsīs būs īpašs ne tikai ar pirmo kukaiņu māju, bet arī pilsētas pļavu, kas tiks izveidota tradicionālo zālienu vietā.

Kukaiņu mājas iekārtošana notika Latvijas vadošā entomologa Voldemāra Spuņģa vadībā, kurš pastāstīja gan skolēniem, gan sanākušajiem “Lidl” pārstāvjiem, būvniekiem no uzņēmuma SIA “Aimasa” un arī Cēsu domes pārstāvei Intai Ādamsoni, kādēļ tiek iedzīvināta kukaiņu māju veidošana.

“Latvijā ir ap 14 000 kukaiņu sugu, no tām ap 3 000 ir apputeksnētāji. Tie nodrošina 80% pārtikas augu apputeksnēšanu. Pilsētvidē sugu daudzveidība ir krasi samazināta. Kukaiņiem, it īpaši bitēm, jāpalīdz un tām jāveido papildu dzīves vide - kukaiņu mājas, kas var kalpot tām kā droša patvēruma vieta, kamēr tās vāc nektāru un ziedputekšņus, piemēram, no tuvumā esošām pļavām un ābeļdārziem. Tādā veidā varam palielināt bioloģisko daudzveidību Cēsīs. Šajā ziemā tajā, visticamāk, ka pārziemos mazās mārītes, bet jau nākamajā pavasarī te būs manāma vēl lielāka kukaiņu daudzveidība,’’ saka entomologs Voldemārs Spuņģis.

Savukārt “Lidl Latvija” pārstāve, Korporatīvās sociālās atbildības vadītāja Antra Birzule uzsvēra kukaiņu – apputeksnētāju lomu ne tikai bioloģiskās daudzveidības nodrošināšanā, bet arī kvalitatīvu pārtikas produktu audzēšanā. Tāpēc “Lidl” iesaistās kukaiņu mājas izveidē, kas ir svarīga ne tikai, lai saglabātu dažādas kukaiņu sugas, bet arī lai veicinātu sabiedrības izpratni par bioloģiskās daudzveidības nozīmi.

Viņa pateicās Cēsu Pilsētas Pastariņa sākumskolai, kuras audzēkņi uzņēmušies jaunatklātās kukaiņu mājas draugu lomu un savā mācību procesā vēl vairāk varēs iekļaut dabas zinību apguvi. Projekts iekļaujas “Lidl” ilgtspējas stratēģijā, uzsverot dabu saudzējošu iniciatīvu īstenošanu un veicinot videi draudzīgas prakses, kā arī ilgtspējīgu attīstību vietējā līmenī

Uzņēmēji saka sirsnīgu paldies arī Cēsu pilsētas domei, kas atbalstījusi šo ieceri un kopējo “Lidl” vēlmi veidot ilgtspējīgu vidi pie sabiedriskām būvēm kā veikals.

Inta Ādamsone, Cēsu novada centrālās administrācijas Attīstības pārvaldes Vides un klimata neitralitātes nodaļas vadītāja, kas arīdzan piedalījās kukaiņu mājokļa iekārtošanā, saka: “Viena no Cēsu novada vērtībām ir daba, un tā nav pakārtota ekonomikai, bet gan ekonomika un cilvēka izpausmes ir pakārtotas dabai un attieksme pret dabu atspoguļo mūsu pašu attieksmi pret sevi. Atbildīga pieeja pret visu, ko darām, ilgtermiņa domāšana un līdzsvars starp peļņu un attieksmi pret vidi ir atbildīga uzņēmuma stūrakmens. Novērtēju, ka “Lidl” izprot dabas vērtību un būvniecības procesā atņemto dabai cenšas atdot atpakaļ, ierīkojot dabai draudzīgus risinājumus. Kukaiņu māja būs kā izglītojošs materiāls sabiedrībai. Priecājos, ka kukaiņu mājas tapšanā un tālākā apsaimniekošanā iesaistītas dažādas puses un ceru, ka Cēsu uzņēmumi iedvesmosies no šī piemēra un vairos labos darbus sabiedrības labā”. 

Bioloģiskā daudzveidība ir viena no sešām “Lidl Latvija” korporatīvās sociālās atbildības jomām, un uzņēmums apņemas rīkoties atbildīgi, ņemot vērā savu ietekmi uz cilvēkiem un dabu. Kukaiņu mājas izveide Cēsīs ir vēl viens apliecinājums centieniem sekmēt ilgtspējīgu dzīvesveidu un rūpēties par dabas aizsardzību.

Kukaiņu mājas atklāšanas pasākums tika aizvadīts līksmā un rosīgā gaisotnē. Pasākuma laikā Cēsu Pilsētas Pastariņa sākumskolas skolēni aktīvi piedalījās kukaiņu mājas veidošanā, palīdzot radīt jauno mājvietu kukaiņiem un uzzinot vairāk par šo mazo, bet ekosistēmai ļoti nozīmīgo būtņu lomu pilsētvidē. Skolēniem bija iespēja strādāt pie mājas dažādiem elementiem – baļķīšu urbumu veidošanas, niedru kūlīšu sagatavošanas un ģipša monolītu veidošanas. Turklāt veiktās aktivitātes ļāva bērniem tuvāk iepazīt dabas daudzveidību un saprast, kā viņu radošais darbs palīdz veidot drošu vidi kukaiņiem. Kad darbs bija pabeigts, bērni bija liecinieki, ka jaunās mājas sniegtās priekšrocības aplūkot jau atlidoja potenciālā iemītniece – krāšņlapsene.

“Šis projekts ne tikai atbilst mūsu apņemšanās veicināt bioloģisko daudzveidību, bet arī lieliski saskan ar mūsu dalību ekoskolu programmā. Kukaiņu māja spēs kļūt par vietu, kur mūsu skolēni varēs apgūt jaunas zināšanas par dabu, kā arī izprast, kāpēc ir svarīgi saglabāt ekosistēmas līdzsvaru. Turklāt esam apņēmības pilni veidot informatīvus materiālus skolēniem un ceram, ka šī iniciatīva palīdzēs spert soli pretī ilgtspējīgai nākotnei, kur cilvēki un daba dzīvo harmonijā,” saka Cēsu Pilsētas Pastariņa sākumskolas direktore Ravita Blaževica.

Par "Lidl"

“Lidl”, kā daļa no Nekarzulmas pilsētā (Vācijā) bāzētās “Schwarz Group”, ir viens no lielākajiem pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumiem Vācijā un Eiropā. Ar vairāk nekā 12 350 veikaliem un 225 loģistikas centriem "Lidl" pašlaik strādā 31 valstī, kā arī ir pārstāvēts Āzijā.

SIA “Lidl Latvija” tika izveidots 2018. gada februārī un savu veikalu tīklu Latvijā atvēra 2021.gada 7. oktobrī. Šobrīd “Lidl Latvija” veikalu tīklā ir jau 30 veikali 13 Latvijas pilsētās.

Mediju kontaktiem

Korporatīvās Komunikācijas departaments
pr@lidl.lv

Kategorijas


Padalies tālāk

Skatīt vairāk