Nutri-score

Nutri-score

Lidl un Nutri-score

Nutri-score

"Lidl" jau vairākus gadus koncentrējas uz to, lai nodrošinātu lielāku produktu satura caurskatāmību. Ar Nutri-score marķējuma palīdzību mēs ļaujam saviem klientiem vieglāk orientēties produktos un pieņemt lēmumus pārdomātākam uzturam.

Salīdzināt pārtikas produktus? Tas tagad ir iespējams ar Nutri-score! Jūs varat veikt veselīgu un sabalansētu sava ikdienas uztura izvēli, par to pārāk daudz nedomājot. Nutri-score logotipu viegli pamanīt  - piecu krāsu skalā no A līdz E tas norāda, cik barojošs ir konkrētais produkts. Vienā mirklī redzēsiet, vai izdarāt sev piemērotāko izvēli. Parocīgi, vai ne?

"Lidl" arī sniedz ieguldījumu veselīgāka un sabalansētāka uztura veidošanā. Mūsu kvalitātes nodaļa pastāvīgi strādā pie tā, lai uzlabotu "Lidl" piedāvātos pārtikas produktus. Mēs ne tikai strādājam pie sava mērķa, proti, 2025. gadā samazināt cukura un sāls daudzumu par 20% mūsu privāto zīmolu produktos, bet arī turpinām strādāt pie Nutri-score uzlabošanas. Tādējādi mēs jums varam piedāvāt arvien vairāk veselīgu produktu.

Kas ir Nutri-score?

Nutri-score ir vienkāršota marķēšanas sistēma, kas cilvēkiem sniedz vispārēju pārtikas produkta uzturvērtības novērtējumu. Produkti, kas marķēti ar zaļu krāsu, ir produkti ar augstāku uzturvērtību, savukārt produkti, kas marķēti ar tumši oranžu (vai sarkanu), ir produkti, kas satur lielāku sastāvdaļu daudzumu, kas būtu jāierobežo ikdienas uzturā (piesātinātie tauki, cukurs, sāls).

Šī marķējuma mērķis ir palīdzēt pieņemt pārdomātus pirkuma lēmumus, pamatojoties uz vienkāršotu informāciju un objektīvu salīdzinājumu vienas un tās pašas produktu grupas ietvaros, kas ir svarīga, iegādājoties pārtiku. Tomēr, lūdzu, atcerieties, ka šī sistēma neņem vērā katra cilvēka individuālās uztura vajadzības.

Aprēķinot Nutri-score, uzturvērtības ziņā nelabvēlīgo uzturvielu enerģētiskā vērtība un saturs tiek salīdzināts ar labvēlīgo uzturvielu saturu. Labvēlīgas sastāvdaļas ir šķiedrvielas, olbaltumvielas un dārzeņu, augļu, riekstu, pākšaugu un dažu pārtikas eļļu saturs. Nelabvēlīgās sastāvdaļas ietver enerģētisko vērtību un piesātināto taukskābju, cukura un sāls saturu. Konkrēta produkta Nutri-Score vērtējums ir tā uzturvērtības novērtējums uz 100 g vai 100 ml.

Nutri-score aprēķinu algoritmu izstrādāja starptautisku, neatkarīgu zinātnieku un pētnieku komanda. Lai gan tas ir oficiāli atzīts daudzās ES valstīs, tas nav obligāts.

Labā vai sliktā pārtika?

Nutri-score

Nutri-score novērtējums nav paredzēts tam, lai klasificētu ikdienas pārtiku kā "sliktu" vai "labu". Tas arī nenorāda, vai konkrētais produkts ir veselīgs vai neveselīgs. Tas ir paredzēts, lai palīdzētu cilvēkiem uzturēt atbilstošu uztura līdzsvaru, izglītojot klientus, lai tie biežāk izmantotu produktus ar pozitīvu Nutri-score vērtējumu.

No uztura fizioloģijas viedokļa Nutri-score ļauj veikt izdevīgāku izvēli vienas un tās pašas produktu grupas ietvaros. Iegādājoties pārtiku tas palīdzēs izvēlēties  (piemēram, starp diviem brokastu pārslu produktiem, no kuriem viens saņēmis A vērtējumu, bet otrs, piemēram, C). Jūs droši varat lietot pārtiku, kas ieguvusi tumši vai gaiši zaļo marķējumu. Pārtikas produkti, kas ir dzeltenā, oranžā vai sarkanā krāsā, būtu jālieto mērenāk.

Vissvarīgākais Nutri-score aspekts ir tāds, ka to jāizmanto, lai salīdzinātu pārtikas produktus tikai vienā produktu kategorijā. Tas nozīmē, ka jūs nevarat salīdzināt lasi ar picu, bet jūs varat salīdzināt zemeņu jogurtu ar citu augļu jogurtu no mūsu klāsta.

Atceries, ka ideja šeit nav dalīt pārtikas produktus "sliktajos" un "labajos". Visam ir jābūt līdzsvarā! Jo tikai tā mēs varam tiekties pēc sabalansēta un daudzveidīga uztura.

tbd