“Lidl” uzliek jaunu latiņu atbildīgai saldūdens izmantošanai augļu un dārzeņu audzēšanā

“Lidl” ir apņēmies nodrošināt ilgtspējīgu ūdens izmantošanu lauksaimniecībā, tāpēc līdz 2026. gada februārim “Lidl” veikalos piedāvāto augļu un dārzeņu sortiments no deviņām augsta saldūdens riska valstīm, tostarp Spānijas, Ēģiptes, Grieķijas un Itālijas, būs 100% sertificēts atbilstoši atzītiem ūdens izmantošanas standartiem. Resursu taupīšanas tēma “ceļā uz labāku rītdienu” ir viens no sešiem virzieniem, uz kuriem koncentrējas starptautiskā “Lidl” korporatīvās sociālās atbildības stratēģija.

26.09.2023 | Rīga

watering plant

Nesenais postošais sausums un plūdi daudzviet vēlreiz parādīja, cik svarīgi ir atbildīgi izmantot ūdeni kā vērtīgu dabas resursu. Šeit īpaši svarīga ir pārtikas ražošanas nozare, jo lauksaimniecība ir atbildīga par 70% no globālā ūdens patēriņa. Tāpēc “Lidl” kopā ar saviem partneriem ir apņēmies atbildīgi izmantot ūdeni visā savā piegādes ķēdē.

“Lidl” mērķis: līdz 2026. gada februārim augļu un dārzeņu ražotājiem no augsta riska valstīm jābūt 100% sertificētiem atbilstoši atzītiem ūdens izmantošanas standartiem. Ar Pasaules Dabas fonda “Water Risk Filter” palīdzību “Lidl” koncentrējas uz deviņām riska valstīm: Spāniju, Itāliju, Grieķiju, Portugāli, Ēģipti, Maroku, Izraēlu, Čīli un Dienvidāfriku.

“Ar šo starptautisko ūdens stratēģiju, kuru īstenot apņēmušiem ir visi “Lidl” nacionālie uzņēmumi kas darbojas jau 31 valstī, mēs vēlamies noteikt jaunus standartus ilgtspējīgai ūdens izmantošanai nozarē,” saka Nikola Balabans, “Lidl Latvija” valdes loceklis. “Mēs iepērkam pārtikas produktus, kuru audzēšana un ražošana patērē lielus ūdens resursus, tādēļ mums ir īpaša atbildība un celmlauža loma. Esam pārliecināti, ka “Lidl” centieni augļu un dārzeņu nozarē ilgtermiņā var sniegt vērtīgu ieguldījumu ūdens resursu aizsardzībai  visā pasaulē.”

Īstenojot savu apņemšanos, “Lidl” izmanto starptautiski atzītas marķējumu iniciatīvas un nosaka minimālos atbildīgas ūdens izmantošanas standartus ilgtspējīgai ražošanai. “Lidl” vadās pēc “Sustainability Initiative Fruit & Vegetables” izstrādātā “Basket of Water” standarta, kas sevī ietver “GlobalG.AP SPRING” (Ilgtspējīga programma apūdeņošanai un gruntsūdeņu izmantošanai) standartu, kā arī nosaka vairākus kritērijus ilgtspējīgas ūdens izmantošanas novērtēšanai zemkopībā. Kā daudzu iesaistīto pušu atbalstītās “Alliance for Water” iniciatīvas dalībnieks, “Lidl” arī atbalsta kopīgus projektus upju baseinos kuros pastāv augsti ūdens pieejamības un kvalitātes riski.

“Lidl”, kā daļa no Nekarzulmas pilsētā (Vācijā) bāzētās “Schwarz Group”, ir viens no lielākajiem pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumiem Vācijā un Eiropā. Ar vairāk nekā 12 200 veikaliem un 220 loģistikas centriem "Lidl" pašlaik strādā 31 valstī, kā arī ir pārstāvēts Āzijā, nodarbinot ap 376 000 cilvēku.

SIA “Lidl Latvija” tika izveidots 2018. gada februārī un savu veikalu tīklu Latvijā atvēra 2021.gada 7. oktobrī. Šobrīd “Lidl Latvija” veikalu tīklā ir jau 30 veikali 13 Latvijas pilsētās.

Padalies tālāk

Skatīt vairāk