Samarieši un "Lidl" izveido Latvijā pirmo ziedošanas iespēju taromātos

Latvijas Samariešu apvienība (LSA) sadarbībā ar mazumtirgotāju “Lidl Latvija” izveido un uzsāk Latvijā jaunu pieredzi – iespēju veikt ziedojumu taromātā, novirzot tajos nodoto depozīta iepakojuma summu labdarībai. Pirmais “Lidl Latvija” un LSA kopīgais projekts, kurā tiks piedāvāta šāda ziedojuma iespēja, būs vientuļo senioru atbalsta projekts “Vecums nav vientulība”.

15.09.2022 | Rīga

Taromāti

Šis ir pirmais šāda veida ziedojumu projekts Latvijā, kurā ziedojumi taromātā tiks novirzīti vientuļu un aprūpējamu senioru atbalstam pēc reģionālā principa. Proti, ziedotie līdzekļi, piemēram, Liepājas “Lidl” veikala taromātā tiks novirzīti primāri LSA aprūpē esošiem vientuļiem senioriem Dienvidkurzemē. Šis princips tiks attiecināts uz visiem reģioniem, kur strādā samariešu kustība un atrodas “Lidl” veikali. Ziedojums ir brīvprātīgs un viegli veicams visos “Lidl  veikalu taromātos. Pašreiz LSA aprūpē ir vairāk nekā 2700 šādu senioru Latvijā.

Latvijas sabiedrība noveco, turklāt tieši seniori ir nabadzības riskam visvairāk pakļautā iedzīvotāju grupa – kopumā 51% no senioriem ir pakļauti nabadzības riskam*. Desmitajai daļai Latvijas senioru ienākumi mēnesī nepārsniedz 200 eiro.** Tas šiem cilvēkiem nozīmē ārkārtīgi smagus ekonomiskos apstākļus – pēc rēķinu nomaksas viņiem bieži trūkst līdzekļu gan pārtikas, gan arī nepieciešamāko ikdienas sadzīves preču iegādei – šampūnam, veļas pulverim, pat tualetes papīram, kā arī gultas veļai, dvieļiem, u.c. Tieši šos svarīgākos ikdienas vajadzību jautājumus risina projekts “Vecums nav vientulība”.

“Latvijas Samariešu apvienība ir viens no lielākajiem sociālo pakalpojumu sniedzējiem Latvijā, ikdienā aprūpējot vairāk nekā 2700 seniorus viņu mājās. Nereti mūsu aprūpētāji kļūst par šo senioru tuvākajiem cilvēkiem, jo ir teju vienīgie, kas pie viņiem aizbrauc. Aprūpe ir primāra, taču redzam arī citas vajadzības – gan pēc dažādām precēm, gan cilvēciska atbalsta – un meklējam iespējas palīdzēt. Tādēļ priecājamies kopā ar “Lidl Latvija” izveidot vienkāršu un pastāvīgu sistēmu un aicinām taromātā izvēlēties opciju “Ziedot”, tādējādi palīdzot šiem senioriem. Cik veiksmīgs būs šis projekts – atkarīgs no ikviena no mums, un es patiesi ticu, ka mēs kā sabiedrība esam atsaucīgi un kopā mums izdosies! ” saka LSA vadītājs Andris Bērziņš.

“Lidl Latvija” Komunikācijas departamenta vadītāja Dana Hasana norāda, ka ziedojums, izmantojot taromātus, ir jau ierasta prakse arī mūsu kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, un ir prieks, ka šī iespēja tagad realizējas arī pie mums, sadarbojoties ar samariešu tīklu Latvijā. “Ir patiess gandarījums, ka, izmantojot depozīta sistēmu, mēs visi kopā varam paveikt vismaz divas brīnišķīgas lietas – pirmkārt, mazināt plastmasas u.c. iepakojumu nonākšanu dabā, un, otrkārt, radīt iespēju ērti un viegli  caur “Lidl” veikalu taromātiem ziedot un praktiski palīdzēt vienam no sabiedrības neaizsargātākajiem slāņiem – vientuļiem senioriem,” uzsver “Lidl Latvija” pārstāve Dana Hasana.

“Depozīta sistēmas primārais mērķis ir apsaimniekot dabā visbiežāk sastopamos dzērienu iepakojumus, padarot Latvijas dabu tīrāku. SIA “Lidl Latvija” un biedrības “Latvijas Samariešu apvienība” īstenotais projekts apliecina, ka depozīta sistēma var kalpot arī kā ērts rīks, lai  palīdzētu mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām un citiem svarīgiem mērķiem. Citu valstu pieredze rāda, ka ziedošanas iespēja taromātos vēl vairāk motivē iedzīvotājus nodot izlietotos depozīta iepakojumus. Vēlamies izteikt pateicību “Lidl Latvija” komandai par izrādīto iniciatīvu, kļūstot par pirmo veikalu tīklu, kas piedāvās saviem klientiem atgūto depozīta maksu novirzīt labdarības mērķim. Tā kā ziedošanas funkciju tehniski ir iespējams ieviest visā depozīta sistēmas tīklā, šāda iespēja pastāv arī citiem tirgotājiem,” stāsta SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Kā ziedot taromātā?

Ziedošanas process ir maksimāli vienkāršs un atklāts – nododot taromātā iepakojumu, līdzās naudas izmaksas iespējai uz ekrāna ir pieejama poga “Ziedot”. To nospiežot, tiek veikts ziedojums par nodoto iepakojumu summu. Vienas depozītā nododamās iepakojuma vienības cena ir 10 centi. Ziedojuma apmēram nav ierobežojumu.

Ikviens  ziedojums tiek fiksēts, un reizi mēnesī “Lidl Latvija” veikalos ziedoto summu pārskaitīs LSA, kas nodrošina vientuļo senioru aprūpi visā Latvijā. Ziedotā summa un tās izlietojums ir saistīti – proti,  ziedojumu summu no konkrētā reģiona veikala LSA primāri izlietos tieši šī reģiona senioru atbalstam. Latvijā pašlaik ir 19 “Lidl” veikali 11 pilsētās – Rīgā, Daugavpilī, Jūrmalā, Jēkabpilī, Jelgavā, Liepājā, Ogrē, Rēzeknē, Tukumā, Valmierā un Ventspilī.

Ziedojums ir brīvprātīga izvēle. Tie, kas izvēlēsies neziedot, joprojām varēs saņemt atgriezto depozīta iepakojuma naudu jebkurā “Lidl” veikalā Latvijā, iegādājoties par to preces vai saņemot skaidras naudas izmaksu veikala kasē.

Latvijas Samariešu apvienība ir viena no lielākajām nevalstiskajām organizācijām Latvijā, kurā ir nodarbināti vairāk nekā 1000 algotu darbinieku un darbojas vairāk nekā 300 brīvprātīgo. LSA ir sertificēta kā daudzu sociālo pakalpojumu sniedzējs, ārstniecības un izglītības iestāde. LSA piedāvā daudzus sociālos, medicīniskus un apmācības pakalpojumus.

*Avots: Centrālā statistikas pārvalde, 2021. gads https://admin.stat.gov.lv/system/files/publication/2022-01/Nr_09_Nabadzibas_risks_un_sociala_atstumtiba_Latvija_2021_%2822_00%29_LV.pdf

**Avots: Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, 2021. gads https://neatkariga.nra.lv/izpete/382279-pensijas-katrs-desmitais-pensionars-sanem-mazak-par-200-eiro

Par "Lidl"

“Lidl”, kā daļa no Nekarzulmas pilsētā (Vācijā) bāzētās “Schwarz Group”, ir viens no lielākajiem pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumiem Vācijā un Eiropā. Ar vairāk nekā 12 200 veikaliem un 220 loģistikas centriem "Lidl" pašlaik strādā 31 valstī, kā arī ir pārstāvēts Āzijā, nodarbinot ap 376 000 cilvēku. 

SIA “Lidl Latvija” tika izveidots 2018. gada februārī un savu veikalu tīklu Latvijā atvēra 2021.gada 7. oktobrī. Šobrīd “Lidl Latvija” veikalu tīklā ir jau 30 veikali 13 Latvijas pilsētās.

Mediju kontaktiem

Korporatīvās Komunikācijas departaments
pr@lidl.lv

Kategorijas


Padalies tālāk

Papildmateriāli
Skatīt vairāk