Vairāk bioloģiskās dažādības konvencionālajā augļu un dārzeņu ražošanā - “Lidl” un “GLOBALG.A.P.” publisko pirmo nozares bioloģiskās daudzveidības standartu

“Lidl” sadarbībā ar sertifikācijas organizāciju “GLOBALG.A.P.” un citiem partneriem ir pabeiguši jaunu nozares mēroga standarta izstrādi bioloģiskās dažādības aizsardzībai konvencionālajā* augļu un dārzeņu ražošanā Eiropā, kas ieviesīs jaunas prasības tirgus dalībniekiem un veicinās bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu.

06.04.2022 | Riga

pļavas ziedi

Projekta partneru vidū ir “FiBL Spin-off Sustainable Food Systems” GmbH kā vadošie partneri un “Global Nature Fund”, “Bioland”, “The Lake Constance Foundation” un Vācijas Nirtingenas-Geislingenas universitāte, kā projekta zinātniskie partneri. Lai standarta izstrādē tiktu ņemtas vērā praktiskās vajadzības, tā testēšanā iesaistījās aģentūras un lauksaimniecības produktu ražotāji no Vācijas, Itālijas, Polijas un Spānijas. Jaunais standarta papildinājuma modulis nepārprotami izstrādāts visiem tirgus dalībniekiem - no ražotājiem līdz izplatītājiem.

Jau no šodienas visiem tirgus dalībniekiem ir pieejams “GLOBALG.A.P. Add-On BioDiversity” modulis kā papildinājums jau labi zināmajam “GLOBALG.A.P.” labas lauksaimniecības prakses standartam. “Lidl” būs pirmais pārtikas mazumtirgotājs Eiropā, kas izmantos šo standartu starptautiskā mērogā un pirmajā posmā to piemēros vairāk nekā 250 ražotājiem no dažādām Eiropas valstīm. Nākamajā posmā “Lidl” mērķis ir šo standartu piemērot visiem Eiropas augļu un dārzeņu ražotājiem. Latvijas augļu un dārzeņu piegādē šī standarta jaunā moduļa prasību ieviešana noritēs pakāpeniski.

Aleksandru Mags (Alexandru Mag), par iepirkumiem atbildīgais “Lidl Latvija” valdes loceklis, uzsver, ka: “Pirmā bioloģiskās daudzveidības standarta ieviešana Eiropas konvencionālajā augļu un dārzeņu ražošanā liecina par to, cik svarīga ir iniciatīva un sadarbība. Šis standarts tagad dod iespēju noteikt minimālās prasības bioloģiskajai dažādībai visā nozarē. Tas simbolizē mūsu ambīcijas veicināt pārmaiņas nozarē, lai atbalstītu vienu no mūsu laika aktuālākajām problēmām — bioloģiskās dažādības saglabāšanu.”

Mariona Hammerla (Marion Hammerl), “Global Nature Fund” prezidente, norāda: “Ir zinātniski pierādīts, ka, līdzās klimata pārmaiņām, bioloģiskās daudzveidības samazināšanās ir lielākais izaicinājums mūsu planētai un arī lauksaimniecībai. Šīs papildinājuma modulis palīdzēs aizsargāt bioloģisko daudzveidību, nosakot termiņu, kurā jāpārtrauc dabīgo ekosistēmu pārveidi par lauksaimniecības zemēm, pieprasot bioloģiskās daudzveidības pārvaldības plānu, nosakot efektīvākus augsnes saglabāšanas un integrētās kaitēkļu apkarošanas kritērijus un vēl daudz citu prasību. Norādes par lauksaimniecības mijiedarbību ar apkārtnes ainavām ir pirmais solis ceļā, lai izmantotu ainavās balstītu pieeju, kas ir ļoti vajadzīga, lai apturētu bioloģiskās daudzveidības zaudējumus.”

Bioloģiskās daudzveidības aizsardzība ir viens no lielākajiem pārtikas nozares izaicinājumiem. Tāpēc “Cieņa pret bioloģisko dažādību” ir viena no sešām “Lidl” ilgtspējas stratēģijas pamattēmām. Šādi “Lidl” savā biznesā un pārtikas produktu piedāvājumā uzsver daudzveidīgas un neskartas dabiskās vides nozīmi labākai rītdienai.

Kopīgi radītais “GLOBALG.A.P. Add-On” atbilst pašreizējajai “Lidl” bioloģiskās dažādības stratēģijai, kas ietver skaidru pieeju, kā notiek virzība uz bioloģiskās daudzveidības aizsardzību un ilgtspējīgu izmantošanu. Tā sākotnēji ietver to izejvielu noteikšanu, kuru audzēšana ir saistīta ar īpaši lielu risku bioloģiskajai dažādībai. Cita starpā, šim nolūkam ir izstrādāta īpaša bioloģiskās daudzveidības riska noteikšanas sistēma.

Papildu informācija par jauno papildinājuma modeli skatāma “GLOBALG.A.P.” lapā:

*Konvencionālajā jeb tradicionālajā sistēmā lauksaimniecība ir visintensīvākā, kas nozīmē – uz vidi var tikt atstāta vislielākā negatīvā ietekme. Šādā sistēmā, piemēram, augu aizsardzībai nereti tiek plaši pielietoti ķīmiski sintezēti pesticīdi, tiek izmantoti minerālmēsli, izplatītas ir monokultūras.

“Lidl”, kā daļa no Nekarzulmas pilsētā (Vācijā) bāzētās “Schwarz Group”, ir viens no lielākajiem pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumiem Vācijā un Eiropā. Ar vairāk nekā 12 200 veikaliem un 220 loģistikas centriem "Lidl" pašlaik strādā 31 valstī, kā arī ir pārstāvēts Āzijā, nodarbinot ap 376 000 cilvēku.

SIA “Lidl Latvija” tika izveidots 2018. gada februārī un savu veikalu tīklu Latvijā atvēra 2021.gada 7. oktobrī. Šobrīd “Lidl Latvija” veikalu tīklā ir jau 30 veikali 13 Latvijas pilsētās.

Padalies tālāk

Skatīt vairāk