"Lidl" paplašina sadarbību ar Rīgas zoodārzu

"Lidl Latvija" nākamos trīs gadus ar 15 000 eiro katru gadu atbalstīs Rīgas zoodārza programmu izglītības iestādēm par veciem un bioloģiski vērtīgiem mežiem.

29.05.2024 | Rīga

pārstāvju foto

"Lidl" piešķirtie līdzekļi ļaus Rīgas zooloģiskajam dārzam izveidot programmu izglītības iestādēm, kuru īstenos vienā no topošā Vides izglītības centra mācību telpām - "Mežs".

"Lidl" arī kļuvis par aizsargājamo putnu  - melno stārķu pāra krustvecākiem. Rīgas Zooloģiskajā dārzā dzīvojošais melno stārķu kungs turpmāk tiks saukts par Švarcu, bet dāma par Melni.

Melne Rīgas zooloģiskajā dārzā ieradās 2019. gada novembrī. Putns kopā ar pārējiem sugas brāļiem nebija aizlidojis pārziemot uz siltajām zemēm, bet vadījis dienas tepat Latvijā un barības trūkuma dēļ bija pamatīgi novājējis. Izvārgušu un nespēcīgu to atrada gādīgi ļaudis un nogādāja zooloģiskajā dārzā. Speciālistu aprūpē Melne atkopās. Savukārt Švarcs ir krietni jaunāks. Tas izšķīlās Čehijā, Olomoucas zoodārzā un pērnruden ieradās Rīgā.

Tiek lēsts, ka Latvijā savvaļā kopumā sastopami apmēram 500-700 melno stārķu pāri, un pēdējo 30 gadu laikā to populācija samazinājusies par trešdaļu. Melnie stārķi ir vēstneši Latvijā novērojamajam veco un bioloģiski vērtīgo mežu sarukumam, kā rezultātā samazinās šo skaisti dzīvnieku dabiski apdzīvotā vide. Migrācijas un ziemošanas periodā melnos stārķus apdraud medības, kā arī pārmērīga un nekontrolēta pesticīdu lietošana putnu uzturēšanās vietās.

Nebrīves populācijas uzturēšanai zooloģiskajos dārzos jau vairāk nekā 30 gadus darbojas melno stārķu ciltsgrāmata, kurā iekļauti arī Rīgā dzīvojošie putni. Pēdējo 40 gadu laikā Rīgas zooloģiskajā dārzā izšķīlušies 27 mazuļi, no savvaļas ar dažādām traumām rehabilitācijai saņemti vairāk nekā 40 putni, savukārt uz citām organizācijām Polijā, Vācijā, Šveicē, Spānijā, Itālijā, Slovākijā, Nīderlandē un Lielbritānijā nosūtīti vairāk nekā 30 melnie stārķi. Daļa no rehabilitācijā nonākušajiem gandriem izārstēti un reintroducēti savvaļā.

Par "Lidl"

“Lidl”, kā daļa no Nekarzulmas pilsētā (Vācijā) bāzētās “Schwarz Group”, ir viens no lielākajiem pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumiem Vācijā un Eiropā. Ar vairāk nekā 12 350 veikaliem un 225 loģistikas centriem "Lidl" pašlaik strādā 31 valstī, kā arī ir pārstāvēts Āzijā.

SIA “Lidl Latvija” tika izveidots 2018. gada februārī un savu veikalu tīklu Latvijā atvēra 2021.gada 7. oktobrī. Šobrīd “Lidl Latvija” veikalu tīklā ir jau 30 veikali 13 Latvijas pilsētās.

Mediju kontaktiem

Korporatīvās Komunikācijas departaments
pr@lidl.lv

Kategorijas


Padalies tālāk

Skatīt vairāk